Suriname

Ontdek de schitterende cultuur en natuur van Suriname. Van Paramaribo met haar vele historische gebouwen tot het uitgestrekte regenwoud van het binnenland. Suriname heeft de actieve vakantieganger ontzettend veel te bieden! Een van de beste redenen om Suriname te gaan is natuurlijk een bezoek aan het fascinerende binnenland. Dit prachtige gebied is ongeveer vier keer zo groot als Nederland en bestaat bijna geheel uit tropisch regenwoud. In het binnenland wonen Indianen (de oorspronkelijke bewoners van Suriname) en Marrons (nakomelingen van weggelopen slaven). Beide hebben een heel eigen cultuur en leven veelal nog op dezelfde wijze als 250 jaar geleden. In het binnenland vormen de rivieren de infrastructuur. Al het vervoer gaat per boot en alle dorpjes liggen aan de rivieren. Een verblijf in het binnenland is een onvergetelijke ervaring! In ons tour-aanbod vindt u een groot aantal verschillende tours, van lichte programma's tot zware expedities. Naast de mooie natuur en grote diversiteit aan culturen zijn er ook talloze voorbeelden te vinden van Suriname's rijke geschiedenis. Zo kunt u het oude plantagegebied, Commewijne, bezoeken om een beeld te krijgen van het koloniale verleden. Ook zijn er verschillende oude forten, waarvan Fort Zeelandia in Paramaribo de bekendste is. Kortom, Suriname is een geweldig vakantieland voor de actieve en geinteresseerde vakantieganger.

Klimaat

Door zijn ligging vlak bij de evenaar heeft Suriname een tropisch klimaat met een hoge luchtvochtigheid. De gemiddelde temperatuur is er 27 graden en het koelt er ’s nachts nauwelijks af.

In Suriname valt er jaarlijks gemiddeld meer neerslag dan in Nederland. Dit, gecombineerd met de hoge temperatuur zorgt er voor dat het land grotendeels overdekt is met tropisch regenwoud. Het weer in Suriname kan behoorlijk wisselvallig zijn. Toch onderscheidt men een aantal seizoenen:

Het korte regenseizoen: van begin december tot begin februari.

De korte droge periode: van begin februari tot eind april

Het lange regenseizoen: van eind april tot half augustus

De lange droge periode: van half augustus tot begin december

Voorbereiding

Voor een verblijf in de tropen moet u zich goed voorbereiden. Dit geldt zeker als u tijdens uw reis ook een tour naar het binnenland gaat maken. Naast luchtige kleding en een regenjas komen goede wandelschoenen zeker van pas. Voor een verblijf in het binnenland raden we het volgende aan mee te nemen:

Bescherming tegen malaria, antimuggenmiddel (met Deet), ontsmettingsmiddel en pleisters, klamboe, kopie van uw paspoort en reisverzekering, zonnebrandmiddel, pet, zonnebril, zakmes, zaklantaarn met reservebatterijen, reiswekker, slaapzak of lakenzak, camera met extra batterijen, mobiele telefoon en reishandboek Suriname.

Kleding

Suriname is een tropisch land. Neem daarom  loszittende en eenvoudige kleding mee. Katoen of linnen is aan te raden. Kunststofkleding plakt vaak aan de bezwete huid. Ook kunt u gerust uw zondagse kleding inpakken. Surinamers houden van opsmuk en u zult niet gauw te net gekleed zijn.

Gaat u naar het binnenland dan kan warme kleding van pas komen. Niet alleen daalt de temperatuur in het binnenland snel, maar in de avondschemering komen de muskieten te voorschijn. Een lange broek en lange mouwen zijn dan geen overbodige luxe.

Ook buiten de regentijd kan het plotseling hard regenen. Een regenjasje of paraplu is  dan ook aan te raden. Voor wandeltochten in het binnenland kunt u het beste goede wandelschoenen meenemen. Leren schoenen zijn echter af te raden, want deze drogen langzaam.

Verzekeringen

Het is erg belangrijk dat u goed verzekerd bent tijdens uw vakantieperiode, een goede reisverzekering met medische dekking is daarom aan te raden. Daarnaast kan ook een (doorlopende) annuleringsverzekering altijd van pas komen. Klik op het logo van de Europeesche Verzekeringen voor de mogelijkheden.

Inentingen en Malaria

Als u naar de tropen gaat, kunt u het beste 6 weken voor vertrek een bezoek aan de huisarts of gezondheidsdienst. Inentingen voor Suriname zijn niet verplicht. Gelekoortsvaccinatie en bescherming tegen malaria worden wel sterk aangeraden als u naar het binnenland gaat. Hiernaast laten veel tropengangers zich een DTP-cocktail toedienen. Hiermee bent u 15 jaar beschermd tegen difterie, tetanus en polio. Voor meer informatie kijkt u op www.tropenzorg.nl of www.travelclinic.com

Geneesmiddelen

Indien u geneesmiddelen gebruikt kunt u het beste een voorraad meenemen in een reisapotheek. Surinaamse artsen zijn weliswaar goed opgeleid, maar het ontbreekt af en toe aan specialistische medicijnen. Heeft u tijdens uw reis lokale medicijnen ingenomen, neem dan de verpakking en recept mee naar huis. Mocht u na de vakantie klachten blijven houden dan kunt u uw huisarts laten zien wat u heeft ingenomen.

Geldzaken

In de 17e eeuw leidde geldschaarste er toe dat men ponden suiker als betaalmiddel gebruikte. Inmiddels zijn er voldoende bankbiljetten. De waarde van het geld is door inflatie in de loop der jaren flink verminderd. Daarom heeft de Surinaamse regering per 1 januari 2004 drie nullen van ieder bedrag geschrapt. Ook heeft men de naam, Surinaamse gulden, veranderd in de Surinaamse dollar.

Geld wisselen kan bij banken tegen de officiële koers. Bij particuliere wisselkantoren bent u soms iets voordeliger uit. Zwart wisselen op straat kan lucratief zijn, maar pas op; het is illegaal en menig toerist is al gefopt doordat er krantenpapier tussen het stapeltje geld bleek te zitten.

Creditcards beginnen langzamer hand hun intrede te doen. U kunt er mee terecht bij de grote hotels en betere restaurants.  Bij de banken kunt u geld opnemen met een creditcard. Ook kunt u hier travellercheques inwisselen.

Telefoneren, internet & post

Het telefoonverkeer in Suriname wordt geregeld door Telesur. Bellen binnen Suriname is geen probleem voor degenen met een telefoonaansluiting. In het binnenland zijn maar weinig plaatsen telefonisch bereikbaar. Wel zijn er in bijvoorbeeld Brownsberg, Guyaba en Apura telefonistes aanwezig die boodschappen voor de dorpsbewoners aannemen.

Internationaal bellen is ook mogelijk. Vanuit de grote hotels kunt u tegen vrij hoge kosten naar Nederland bellen. Een andere mogelijkheid is het aanschaffen van een telefoonkaart voor openbare telefoons. Het kan echter gebeuren dat het net overbelast is, wat telefoneren tijdelijk onmogelijk maakt.

Ook internet en e-mailen hebben natuurlijk hun intrede gedaan in Suriname. Ook hier kan het netwerk op piekuren overbelast zijn. In Paramaribo vindt u enkele internetcafé’s.

Internationale post, zoals ansichtkaarten, bereikt over het algemeen binnen 10 dagen haar bestemming. Indien u de bagagelimiet overschrijdt kunt u een deel van uw bagage laten opsturen naar Nederland.

Fotograferen

In de stad is fotograferen geen probleem. Wilt u mensen op de foto zetten dan kan beleefd vragen natuurlijk nooit kwaad. De binnenlandbewoners willen echter zelden op de foto. Ze zien de camera als een apparaat dat ‘de ziel steelt’. Vaak vragen ze u daarom voor een groot geldbedrag zodat de zin in fotograferen u vanzelf vergaat. Stiekem plaatsjes schieten is helemaal uit den boze. Daarmee kunt u zich de woede van het dorp op de hals halen.

Na aankomst in Suriname

U komt aan op het Johan Adolf Pengel International Airport. Het vliegveld ligt 12 km van Paramaribo, de hoofdstad van Suriname. Voor het vervoer naar uw hotel kunnen wij u een transfer een aanbieden. U wordt dan door een gids opgehaald van het vliegveld.

Cultuurverschillen

Zoals in ieder land kent ook Suriname een aantal ongeschreven gedragregels. Door u aan deze regels te houden, kunt u als toerist hoog scoren bij de lokale bevolking. Zo is het uittrekken van de schoenen bij het betreden van een woning een gewaardeerd teken van respect. Surinamers zijn een hartelijk volk en de kans is groot dat u tijdens uw vakantie bij iemand op visite wordt gevraagd. Zoals gezegd trekt u dan u schoenen uit bij binnenkomst. Buiten dat u het vuil van buiten hiermee ook buiten houdt, ‘gelooft’ men ook dat men door het uittrekken van de schoenen de boze geesten van buiten niet mee naar binnen neemt. Vervolgens begroet u uw gastheer en alle aanwezigen door hen een hand te geven en uw naam te noemen.

In de winkels ondervindt u dat dienstverlening een vrij nieuw begrip is. Meestal bekommert de winkelbediende zich nauwelijks om de klant. Of het tegenovergestelde; u wordt de hele winkel door achtervolgd door een nauwlettende verkoper. Maakt u zich hierover niet druk. Dit treft niet alleen u als toerist, maar alle klanten.

Fooien en afdingen

Afdingen is in Suriname niet gebruikelijk. Probeert u dit toch dan vindt men u al gauw ‘gridi’ (gierig).

Eten en drinken

Veel Surinaamse gerechten zijn in Nederland inmiddels aardig bekend. Van nasi en bami, tot pom en roti. De nationale gerechten zijn een mooie afspiegeling van de diverse bevolkingsgroepen. Haute cuisine zult u niet gauw tegenkomen. De meeste gerechten zijn eenvoudig, lekker en bedoeld om vele monden te vullen. Voorgerecht, nagerecht en lang (na)tafelen zijn dan ook niet gebruikelijk in Suriname. Soepen als pinda-soep en saoto-soep zijn een hoofdmaaltijd en worden met rijst gegeten. Ook Hollandse erwtensoep is erg populair.

Wat drank betreft zijn met name stroop, soft, sap, parbo-bier en sopi geliefd. Stroop is Surinaamse ranja, aangelengd met water. Soft is een afkorting van softdrink en hiermee worden de bekende priklimonades, als cola, sinas e.d., bedoeld. Sappen zijn combinaties van diverse tropische vruchten als de markusa, Surinaamse kersen, tamarinde en zuurzak. Het lokale Parbo-bier wordt vooral geserveerd in djogo’s, literflessen, maar er zijn ook mini-djogo’s. Met sopi worden de sterke dranken bedoeld. Whiskey is erg geliefd. Van Surinaamse bodem komen Borgoe-rum, black cat en palm. De laatste twee zijn zeer sterke doorzichtige rum-soorten. Hiernaast is er ook dawet, een zachtroze kokosdrank, orgeade, een amandeldrank, oploskoffie en gemberbier (non-alcoholisch). Kraanwater in Suriname is veilig om te drinken.

Medische Zorg

Zoals bij elke reis naar de tropen kunnen reizigers de eerste dagen last krijgen van diaree. De kans hierop is in Suriname niet zo groot, omdat het drinkwater veilig is om te drinken en men in de meeste keukens erg netjes en schoon is. Mocht u toch last krijgen, blijf dan vooral veel drinken om vochtverlies te voorkomen.

Paramaribo is zo goed als malaria-vrij, maar als u naar het binnenland gaat kunt u het beste preventieve maatregelen nemen. Het slikken van malariapillen vermindert de kans op het krijgen van deze ziekte. Daarnaast zijn insectenwerende middelen aan te raden. In de avondschemering is een lange broek en een hemd met lange mouwen aan te raden.

Mocht u tijdens u reis een dokter of tandarts nodig hebben dan is dit geen probleem in Paramaribo. Voor spoedeisende hulp kunt u terecht bij het Academisch Ziekenhuis. In het binnenland zijn er diverse kleine medische posten waar men kleine klachten kan behandelen. Voor urgente problemen wordt er via de radiozender een vliegtuigje of helikopter opgeroepen om de patiënt naar de stad te vervoeren.

Openbaar vervoer

Er rijden bussen in Suriname. Zoals gebruikelijk in de Cariben hebben deze bussen grillige vertrektijden en stops voor iedereen die de bus langs de weg aanhoudt. Taxi’s zijn vaak niet als zodanig te herkennen. In het centrum en bij de grote hotels zijn er taxistandplaatsen. De taxi’s rijden zonder meter. Binnen het centrum geldt een basistarief. Voor de juiste prijs is echter veel mogelijk. Zo laten veel chauffeurs zich graag inhuren voor een dagdeel.

Gaat u diep het binnenland in dan kunt u gebruik maken van de binnenlandse vluchten. Deze worden uitgevoerd met twinotters (voor 20 personen) of Cesna’s (voor 5 personen). Vanwege de beperkte ruimte mag u slechts 5kg bagage meenemen op binnenlandse vluchten. Op zich geeft dit niet, want eenmaal in het binnenland gaat het vervoer vaak verder per korjaal (bootje van een uitgeholde boomstam) en hier geldt dezelfde bagagelimiet.

Auto

In Suriname rijdt men links. Dit is een overblijfsel van de tijd dat Suriname een Engelse kolonie was. Tegenwoordig kan dit soms vreemde taferelen op leveren aangezien bij een groot deel van de auto’s het stuur ‘gewoon’ links zit. De bijrijder moet dan ook meehelpen kijken bij inhaalmanoeuvres. Voor Suriname heeft u een internationaal rijbewijs nodig. Dit moet men tevens laten zien bij het huren van een auto. Controleer bij het huren van een auto altijd even de remmen en de lichten.

Herbevestigen

Zorg dat u op tijd op de luchthaven bent voor het inchecken. Bij internationale vluchten dient u minimaal 4 uur van te voren aanwezig te zijn. Een aanrader is om gebruik te maken van de vip-lounge. Hier kunt u voor ongeveer 20 Amerikaanse dollars in alle comfort en rust wachten tot u naar het vliegtuig gaat. In de lounge kunt u genieten van een hapje en een drankje en u kunt er gebruik maken van de internetfaciliteiten.

Boyke Reizen
VLIEGREIZEN  REIS GARANTIE  REIS VOORWAARDEN

Aangesloten bij:

Terug begin pagina